
Zeebaars zoals ik hem bedacht heb
Experimenteer eens wat meer met zeebaars. Het is zo'n heerlijke vis! En echt niet zoveel werk.
Vis en tomaten zijn elkaars beste vrienden, kijk maar naar de Mediterraanse keuken. Hierdoor geïnspireerd, heb ik dit gerecht verder zelf bedacht en uitgewerkt. Simpel, zonder poespas, gezond, mager en smaakvol......
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Neem 1 niet al te grote baars per persoon, want je verliest een hoop aan graten en dergelijke, dus een hele baars is echt niet super veel. Laat de vissen schoonmaken door de visboer, maar laat de kop en staart er nog aan zitten. Pas op met de vinnen. Knip ze eraf, want deze zijn vlijmscherp. Leg vervolgens de vis met de kop naar je toe in je hand en neem een mes zonder kartels. Schraap nu, onder koud stromend water, van de staart naar de kop wat extra schubben weg en spoel de vissen goed af.
Snijd verder 2 grote uien in ringen. Neem takjes verse tijm, rozemarijn en oregano. Snijd 1 of 2 citroenen in plakken. Snijd een pond pomodoritomaten in plakken. Snijd 3 tenen knoflook in fijne plakjes. Schil 4 middelgrote aardappelen en snijd ze in blokjes.
Kook de aardappelen voor 5 minuten in water met zout. Giet dan af en laat even droog stomen. Verhit intussen olie en boter in een braadslee op het gasfornuis en fruit hierin de uienringen en de knoflook aan tot ze glazig zien. Wil je een extra bite, bak dan wat spekblokjes mee. Haal de braadslee van het fornuis af.
Kerf de vissen in over de hele lengte aan beide zijden. Wrijf zout en peper op de vis en leg ze in de ovenschaal bij de uien en de knoflook.
Verdeel nu alle overige groenten, citroen en kruiden erop, in de buik van de vis en er omheen. Bestrooi met groentebouillonpoeder. Besprenkel met nog extra olijfolie en verdeel hier en daar een klontje roomboter over het gerecht.
Zet voor 30 in de oven, dit hangt van de grootte van de vis en je oven af. Een hete luchtoven zal wat sneller gaan dan een gewone elektrische oven.
Check de gaarheid van de vis regelmatig met een vork. Het moet nog vochtig zijn en bijna van de graat afvallen, maar pas op dat het niet uitdroogt.
Zet de hele braadslee op tafel en pluk met zijn allen het vlees van de graten en schep er lekker wat van de groenten, de vrijgekomen sappen en aardappelen bij. Om je vingers bij af te likken.
Geef er nog wat extra citroen bij en bestrooi voor het opdienen met versgehakte peterselie.
Bereidingstijd ca. 1 uur
Maak jouw eigen website met JouwWeb