
Zeeuwse cupcakes
De smaak van zoete stroop met de koekkruiden past heel goed bij Sinterklaas.
Het recept is gebaseerd op een cake afkomstig uit Engeland. Daar wordt het "parkin" genoemd.
Vanwege de Zeeuwse stroop, strijk ik met de eer het te bombarderen tot een Zeeuwse cupcake omdat ik de cupcake-vormpjes wat handelbaarder vind dan zo'n grote taart-/cakevorm.
De maten luisteren heel nauw, dus volg het recept, dit is voldoende voor 6 cupcakes.
110 gr zelfrijzend bakmeel
Snuf zout
1 el gemberpoeder
½ el nootmuskaat
½ el koekkruiden of 5-kruidenpoeder of gebruik een mix van kaneel, kruidnagel en kardemom
75 gr havervlokken
225 gr stroop
110 gr ongezouten boter
110 gr bruine suiker of rietsuiker
1 geklopt ei
2 el melk
Verwarm de oven voor op 150 graden en vet je cupcake-vormpjes in met een laagje boter.
Zeef de bloem, zout, gember, nootmuskaat en overige kruiden en doe over in een keukenmachine met een (deeg)mixer. Doe de havervlokken erbij en laat de mixer even draaien.
Doe de stroop, de boter en de suiker in een steelpannetje en laat smelten op een zacht vuurtje. Niet laten koken. Als de boter en de suiker gesmolten zijn, laat de keukenmachine draaien en schenk de stroop bij de bloem. Voeg het geklopte ei erbij en laat mixen totdat je een soepel beslag hebt.
Schenk het beslag in je cupcake-vormpjes en bak in de oven voor 50-60 minuten.
Controleer de gaarheid met een satéprikker.
Prik in de cake en kijk of deze er schoon uit komt. Indien er nog wat beslag aan plakt, dan wat langer bakken.
Haal de cakejes uit de oven en laat 5-10 minuten rusten.
Heerlijk bij een kop warme chocomel met slagroom, thee met honing of gewoon een lekker bakkie koffie.
Maak jouw eigen website met JouwWeb