Linzensoep
Week de linzen minimaal 4 uur of liefst een nacht en kook de linzen eerst (ca. 20 minuten) alvorens de soep te bereiden.
Nodig:
olijfolie om te bakken
1 rode paprika
2 teentjes knoflook, geperst
1 grote ui, gesneden
2 ontvelde en fijngesneden vleestomaten (of uit blik)
blikje tomatenpuree of een klein pak tomatensap
1 of 2 stengels gesneden bleekselderij
150 gr maïs (bij voorkeur diepvries of anders een blikje)
1 winterwortel in kleine stukjes
150 gr linzen geweekt en gekookt
1 theelepel tijm, gedroogd
2 laurierblaadjes
6 eetlepel fijngehakte verse peterselie
2 liter water
2 groente bouillonblokjes
1 kopje elleboogmacaroni (of andere deegwaren)
1 theelepel oregano
snuf gemalen peper
TIP: kook wat zeewier mee, dat is beter voor de verteerbaarheid van de peulvruchten en voorkomt winderigheid, plus dat het gezonde bestanddelen bevat. Neem bijvoorbeeld kombu-, arame- of hiziki-zeewier, je proeft er niets van en is verkrijgbaar in een reformzaak of een toko. (Doe wat zeewier in een schaaltje en zet onder met warm water. Spoel het af in een zeef na ca. 3-5 minuten en voeg bij de soep.)
Maak de groenten schoon en snijd alles klein. Zet klaar op het aanrecht.
Verhit de olijfolie in een grote pan en voeg de knoflook, ui en paprika toe en laat een paar minuten zachtjes fruiten. Voeg het laurierblad, de bleekselderij en de wortel toe en laat 1 minuut mee fruiten.
Schep de linzen, alle overige kruiden en maïs door het ui-mengsel, voeg water, bouillonblokjes en de tomaten toe en breng het geheel aan de kook. Dek de pan af en laat het ca. 10 minuten zachtjes koken. Voeg tegen het einde van de kooktijd de tomatenpuree toe en roer totdat het opgenomen is.
Voeg als laatste de macaroni toe en roer door de soep. Deze mag niet meer koken anders blijft de macaroni niet heel dus zet het vuur uit en laat de macaroni ongeveer 10 minuten garen in de hete soep. Breng op smaak met peper.
Bereidingstijd ca. 1 uur 30 minuten, exclusief weektijd van de linzen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb