Rabo de Toro Estofado
Dit is een Spaanse stoofpot van ossenstaart en wordt vaak gegeten tijdens het traditionele stierenrennen door de straten.
Nodig:
1,5 kilo ossenstaart en stukken gesneden
2 grote uien
2 winterwortels
2 preien
5 kruidnagels
1 groene paprika
Paar peperbolletjes
1 laurierblad
1 flinke koffielepel gerookte paprikapoeder
6 teentjes knoflook
400 gr tomaten
2 vleesbouillonblokjes
1 dl sherry
½ dl cognac
Peper en zout
2 glazen rode wijn
Olijfolie om te bakken
Half bosje gehakte peterselie
2 tl gedroogde tijm of een paar takjes verse als je hebt
2 el bloem
Blikje tomatenpuree
Zet de oven op 150 graden.
Snijd de ossenstaart in stukken en marineer 24 uur in de rode wijn met laurier, kruidnagels en peperkorrels.
Was en snij alle groenten en zet klaar op het aanrecht. Zet alle kruiden en alcohol binnen handbereik.
Laat de ossenstaart uitlekken en vang de marinade op. Dep het vlees droog. Doe de bloem op een bordje en bestrooi met peper en zout. Wentel de stukken ossenstaart door de bloem.
Verhit nu ruim olie in een braadpan. Bak de ossenstaartstukken om en om bruin. Haal uit de pan en zet apart. Verhit de olie opnieuw, doe er eventueel wat boter bij en bak nu de knoflook, uien, prei en wortel.
DOE NU JE AFZUIGKAP EERST UIT!!! Doe de cognac erbij en flambeer.
Voeg de sherry toe en de rest van de marinade, de kruiden, tomaten en bouillon.
Zet de pan in de oven op 150 graden en laat een hele middag zachtjes pruttelen totdat het vlees van het bot valt.
Op het laatste moment pas de tomatenpuree en peterselie erdoor mengen.
Sommigen halen het vlees er weer uit en mixen de saus met een staafmixer tot je een soort jus hebt. Dan doen ze het vlees weer terug. Je kunt de groenten natuurlijk ook gewoon heel laten, wat je lekker vindt.
Serveer met rijst of aardappelen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb