Tips en trucs met overgebleven eten
Ik kom uit een gezin waar vrij zuinig met zaken werd omgegaan. Niet dat mijn ouders geen geld hadden, want ervan genieten deden ze wel hoor, ze waren doorgaans zuinig, maar niet gierig....echte Zeeuwen dus en onwijs gastvrij. Zo ook met eten. Mijn moeder zou nooit eten hebben weggegooid, er was altijd een bestemming voor en dat is wat ik wel heb meegekregen.
Het is zuiniger om een ovenschotel of eenpansgerecht te maken, dan wanneer je apart aardappelen (of een ander zetmeelproduct), vlees/vis en groenten serveert. Dan heb je veel meer nodig. Met 4 personen kun je dan toe met 1 dubbele kipfilet (ca. 500 gr) bijvoorbeeld, in plaats van dat je iedereen 1 enkele gebraden kipfilet zou serveren, dan heb je 2 dubbele kipfilets nodig. Door alles in een ovenschotel of eenpansgerecht te verwerken, kun je ook grotere porties serveren met wat minder vlees/vis, maar meer groenten en aardappelen bijvoorbeeld. Dat is nog gezonder ook!
Hieronder vind je wat ideetjes om met kliekjes om te gaan.
Oud brood:
Neem oud brood, dit kun je natuurlijk aan de vogeltjes of de eendjes voeren, maar als je geen centen hebt, kun je het beter zelf gebruiken.
Als je een keukenmachine hebt, kun je er broodkruim van malen, wat je dan weer als paneermeel over gerechten kunt gebruiken. Dit kun je in een afgesloten doos best een tijd bewaren. Bak het broodkruim op in wat olie in een koekenpan met knoflookpoeder of verse knoflook en wat zout of een snufje tuinkruidenbouillonpoeder. Heerlijk over groenten .
Je kunt er croutons van bakken voor over een salade. Snijd het brood in blokjes, besprenkel met olie, knoflookpoeder en zout en bak de croutons in een koekenpan tot ze knapperig zijn.
Maar je kunt het ook als topping gebruiken voor een ovenschotel (zie mijn vispastei).
Uiteraard kun je oud brood prima roosteren of maak er een tosti van.
Of ken je die ouderwetse wentelteefjes nog? Kluts 1 ei met een snuf (vanille)suiker en wat zout. Wentel je boterham erdoor. Verhit wat boter of olie in een koekenpan en bak het wentelteefje goudbruin. Heerlijk met suiker of jam.
Kliekjes:
Wat moet je nu met van die kleine kliekjes waar je nu net niks meer mee kan? Ik bedoel eigenlijk dat je net nog bijvoorbeeld 1 of 2 opscheplepels over hebt van een gerecht. Bij mij verdwijnt het naar de hond, dat kan ook natuurlijk, maar onderstaand toch wat leuke tips wat je er ook mee zou kunnen doen.
Stel: je hebt een roerbak- of ovenschotel of eenpansgerecht met aardappelen/pasta/rijst gemaakt of een stamppot en je hebt net te weinig over om nog een keer van te eten, bewaar al deze kleine kliekjes in kleine bakjes (of zakjes) in de vriezer tot nader gebruik. Zorg wel dat de gerechten niet teveel saus bevatten. De consistentie moet wel enigszins stevig zijn.
Spaar de kliekjes op en noteer op de bakjes of zakjes wat je hebt.
Ik heb leuke low-budget tips voor je voor als je bijvoorbeeld visite krijgt of een verjaardag hebt, dan kom je met onderstaande ideeën heel erg leuk voor de dag en het kost bijna niets. Een homp kaas is veel duurder. Plus dat je dit ruim van te voren al klaar kunt maken en tot gebruik in de koelkast kunt zetten.
Variatie 1:
Koop een pakje bladerdeeg.
Gebruik de verschillende kliekjes om verschillende deegflapjes te maken.
Neem een half plakje bladerdeeg en vul op met een lepeltje van één van je kliekjes. Bestrijk de randjes met geklopt ei, maar je kunt ook een kwastje nemen met wat water, dat heeft hetzelfde effect. Vouw de punten naar elkaar toe en druk de kanten goed aan. Je kunt de randjes nog versieren door met de tanden van een vork er kerfjes in te maken. Herhaal dit met de diverse kliekjes, zo heb je allerlei verschillende smaken.
Zet de flapjes, als je ze gaat serveren, in de oven op 220 graden voor 20 minuten.
Serveer de flapjes op een mooi bord met een
schaaltje zoete ketjap en/of chilisaus.
Variatie 2:
Koop een pakje filodeeg.
Maak (mini)loempiarolletjes met de inhoud van je kliekjes. Bak de loempiaatjes voor 3 minuten in frituurvet. Serveer de loempia's op een schaal en serveer met een schaaltje zoete ketjap en/of zoete chilisaus.
Variatie 3:
Maak vegaburgertjes of kroketjes.
Heb je bijvoorbeeld nog groenten (bijv spruitjes, kool, wortel, bonen) en aardappeltjes of aardappelpuree over, of een beetje stamppot van iets, meng dit dan door elkaar tot een stevig stamppotje of meng, als de smaken niet helemaal combineren, tot verschillende stamppotjes. Voeg eventueel nog wat zout en peper of andere kruiden toe. Is het niet stevig genoeg, meng er dan nog wat bloem doorheen.
Maak burgertjes of kroketjes van het aardappel-groentemengsel. Haal ze stuk voor stuk door de bloem, door geklutst ei en door paneermeel (gemaakt van je oude boterhammen).
Verhit olie met een klontje boter in een koekenpan en bak de burgers op middelmatig vuur om en om goudbruin. Bak de kroketten in een frietpan voor ca. 4 minuten.
Geef er zelfgemaakte knoflooksaus bij (meng 2 el mayonaise met 1 el water, wat kerriepoeder en 1 teentje geperste knoflook) en/of een kerriesaus bij snacks.
Zulke lekkere loempia's, vegaburgers, kroketten en samosa's vind je niet in de winkel, dus ben je nog origineel ook!
In mijn gerechten zie je ook dikwijls het gebruik van olie terugkomen. Neem zonnebloemolie, te gebruiken om te bakken, frituren en voor dressings. Dit is een neutrale en goedkope olie.
Zoete ketjap is duurder dan gewone sojasaus. Deze is echter altijd aan de zoute kant. Meng er stroop of suiker door voor een zoetere smaak.
Koop verse kruiden in een bloempot. Deze kun je heel lang bewaren als je ze goed verzorgt. Of zet ze in de tuin of in bakken op je balkon.
Wat ook leuk is om aan mensen voor je verjaardag te vragen is bijvoorbeeld een hele reeks met potjes met allerlei verschillende gedroogde kruiden. Een leuk verjaardagscadeau om te geven en te krijgen, want daar kun je lang mee vooruit.
Of vraag lekkere olie/azijn of die bijzondere lekkere dingen die jij te duur vindt om zelf te kopen. Zo weet je altijd wat voor je verjaardag.
Maak jouw eigen website met JouwWeb